RESIDENCE IN SYROS BY BLOCK 722

Situated in the island of Syros, this summer house hosts a couple and their guests. The design process was defined by the clients’ desire to maximize the view of the Plagia bay. The main intention was to unify the various spaces of the house under one roof facing the Aegean, without creating a massive volume, thus resulting in a deconstructed rectangle with massive openings from all sides. 

The design of the guesthouses varied significantly, as the clients’ desire was the creation of spaces that could be both private and with constant access to the pool and outdoor space. The four guesthouses are situated in opposing parts of the site, gaining distinct characteristics: the ones closer to the house are intended for close friends and visitors whereas the ones under the master bedroom enjoy a private entrance and can easily be rented.










The entrance is situated in the back, following a gentle descent through continuous miniature courtyards, planted with local aromatic herbs. The main volume houses the common areas, whereas the slightly higher volume, covered in local masonry houses the couple’s private area. The volumes are set next to each other, under a united roof slab, facing the magnificent view of the bay.